Vad är en motorcykel?


Gammal motorcykel från 1920-talet

Motorcykel är ett motorfordon som har en motor större än 50 cc. Antalet hjul på en motorcykel varierar från två till fyra stycken. Maximal vikt för en Motorcykel 400 kg. Den militära förkortningen mc har kommit till användning i många sammanhang – mc-körkort, mc-modell, mc-kläder, mc-förare, mc-försäkring, etc. etc. Vi på motorcykelbloggen hoppas detta kan vara första steget in på mc-marknaden för er som än inte har så stor kunskap!

Mc-klasser

I Sverige finns det två mc-klasser och de kräver olika typer av mc-körkort.

Lätt motorcykel – vars motor har en slagvolym av högst 125 cc och en effekt av högst 11 kW (cirka 14,9 hk).
Tung motorcykel – är indelad i två underklasser:
1. Mellan-mc: Motorcykel med en motoreffekt under 25 kW samt vars förhållande mellan effekt och vikt inte överstiger 0,16kW/kg får man köra på mellanklass-körkort.
2. Tung-mc: Motorcykel med obegränsad motoreffekt och vikt/effekt-förhållande.

Krav för mc-körkort

I Sverige finns tre behörighetsklasser av körkort för motorcykel:

 1. A1 – lätt motorcykel, körkortsålder 16 år.
 2. A begränsad, körkortsålder 18 år. Gäller tung motorcykel 1 som är förklarat här ovan (mellanklass). Den som har ett begränsat A-kort får automatiskt obegränsat A-kort efter två år. ( Övningskörning 17 år och 6 månader )
 3. A – alla typer av motorcyklar, körkortsålder 21 år.

Vad kallas de olika motorcyklarna?

 • Sporthoj kallas normalt en motorcykel utvecklad med stil och prestanda som anknyter till tävlingsmotorcyklar för roadracing. Många hästkrafter och liggande sittställning, kännetecknar en sporthoj.
 • Glidare är motorcyklar designade efter Harley-Davidsons koncept med avspänd körställning och lugn körning. Kallas även Custom motorcykel.
 • Touringmaskiner är motorcyklar designade för bekväma långturer med väl skyddad förare.
 • Off-road är en ”gatlegal” enduro eller cross-motorcykel med hög markfrigång som går att köras på mycket dåliga grus- och skogsvägar.
 • Off-road tourer är oftast tunga motorcyklar på 800-1200 kubik, med hög markfrigång som bland annat används till långturer på mycket dåliga vägar. Även kallad ”grussmiskare”.
 • Tävlingsmaskiner för motocross, enduro, trial, speedway, supermoto och roadracing.
 •  Streetfighter är en vanlig motorcykel, men strippad på kåpor och oftast omgjord till ett råare och mer fyrkantigt utseende.
 •  Scooter är en typ av moped och motorcyklel med upprätt körposition och som oftast har automatväxel, små hjul och helkåpa. Senare års scootrar närmar sig dock vanliga motorcyklar mer och mer i utseende och prestanda. Kallas ibland lite slarvigt för vespa, som egentligen är en mc-modell av Piaggio.
 •  Modifierade motorcyklar, till exempel chopper, bobber eller caféracer.

MC-tillverkare

Fyra stora japanska företag dominerar marknaden idag:
Honda
Yamaha
Suzuki
Kawasaki

Utöver dessa fyra jättar så finns bl.a:
BMW, Tyskland
KTM, Österrike
Triumph, Storbritannien
Ducati, Italien
Harley-Davidson, USA
Aprilia, Italien

Svenska (ej nedlagda) motorcykelmärken är:
Husqvarna
Husaberg
Highland motors
De tillverkar motocross, enduro och supermotarder.

Har vi glömt några motorcykelmärken eller mc-fabrikat, så kom gärna med tips i kommentarfältet. Hoppas att ni finner detta som intressant information om vad som räknas som motorcykel och vad som kännetecknar dessa motorcyklar.

3 tankar kring ”Vad är en motorcykel?

 1. Henning

  Hej!
  Definitionen på motorcykel spricker redan i första meningen. Förbränningsmotor är inte nödvändigt, elmotor fungerar också som drivkälla!

  Kul sajt! 🙂

  /Henning!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *